Ponyva anyag

A ponyva egy gyűjtőfogalom, mert többféle típusú anyagból készült termékek tartoznak bele. Felhasználás során a ponyvának mindig a műszaki paraméterei alapján kell kiválasztani a megfelelő anyagot. A figyelembe veendő paraméterek a következők: élettartam, vízállóság, portaszítás, penészedés elleni védelem, UV-szűrés, színtartás, vastagság, tömeg stb..

A legjobb minőségű ponyva közel fél méteres vízoszlop súlyát is képes oly módon megtartani, hogy egy csepp nedvesség se szivárogjon át rajta. Mindez a ponyva anyag kiváló minőségéről, erősségéről és rugalmasságáról árulkodik. A tartó vázat a nagy mennyiségű csapadékon kívül köztudottan az erőteljes szélmozgás is próbára teheti. A légáram könnyen belekap a kifeszített ponyvafelületbe, ami a rögzítési pontokon különös mértékben terheli a tartószerkezetet és a ponyvát egyaránt. A terhelés mértékét két tényező határozza meg, egyrészt a konfekció felület nagysága, másrészt a szélerősség. Cégünk a legnagyobb ellenálló képességű ponyvaszerkezetek megvalósítására törekszik. Ezért a különböző irányból érkező légmozgással is számolva felépítményeink már az 50km/h erősségű szélnek is ellenállnak, legyen szó sátorról vagy akár napellenzőről.

A ponyvák fajlagos súlyuk szerint csoportosíthatók, azaz, hogy egy négyzetméter az adott anyagból hány grammot nyom. Műhelyünkben a 650 grammostól a 900 grammos anyagig, a legkiválóbb minőségben mind megtalálható. Attól függően választjuk ki a legideálisabb méretet, hogy milyen funkciót tölt majd be a ponyva. Így például kamion vagy sátor ponyva elkészítésénél a legerősebb anyagot alkalmazzuk. Cégünk speciális eljárásának köszönhetően akár óriás méretű ponyvát is kifeszíthet bármilyen alapra.  A legkiválóbb minőség hosszan tartó megőrzése érdekében azonban mindig javasoljuk ügyfeleinknek, hogy a nedves ponyvát lehetőség szerint napos, száraz helyen kiterítve szárítsák, ez ideális prevencióként szolgálhat a penészgombák elszaporodása ellen. A ponyvából készített napellenző vásárlása esetén különös körültekintéssel kell választani, hiszen nem minden ponyvaanyag alkalmas a napfény és a káros sugarak szűrésére. A Ponyvamester számos UV szűrős, sötétített vagy áttetsző ponyvát alkotott meg ilyen használatra, hogy a kellemes nyári meleg, a napsütés, a káros mellékhatásoktól mentesen legyen élvezhető egy biztonságos napellenző alatt.